Agrisil Extra a 20 L
Agrisil Extra
Naturalny zakiszacz oraz zakwaszacz z probiotykami na bazie ekstraktów z roślin leczniczych (mieszanka paszowa uzupełniajaca)
Naturalna, wysokoenergetyczna i stabilna kiszonka
Metoda eliminacji patogenów poprzez wprowadzenie mikroflory probiotycznej
Opis
Agrisil Extra
Naturalny zakiszacz oraz zakwaszacz z probiotykami na bazie ekstraktów z roślin leczniczych (mieszanka paszowa uzupełniajaca)
Naturalna, wysokoenergetyczna i stabilna kiszonka
Metoda eliminacji patogenów poprzez wprowadzenie mikroflory probiotycznej
Agrisil Extra jest naturalnym zakiszaczem, zakwaszaczem i konserwantem w płynie (mieszanka paszowa uzupełniająca), przeznaczonym do zakiszania i konserwacji naturalnych surowców roślinnych (trawy, lucerna, kukurydza) produkowany na bazie melasy z trzciny cukrowej oraz mikroorganizmów probiotycznych.
Agrisil Extra zawiera probiotyki (biologicznie aktywne mikroorganizmy m.in. bakterie kwasu mlekowego m.in. Lactobacillus Buchneri, drożdże), kwasy organiczne (kwas mlekowy), przeciwutleniacze oraz naturalne składniki mineralne i wyciągi roślinne (m.in. rozmaryn, prawoślaz, krwawnik, brzoza, nawłoć, anyż) o działaniu: immunostymulacyjnym, hepatoprotekcyjnym, antyoksydacyjnym, antystresowym, oraz detoksykacyjnym (toksyny bakteryjne, miko- toksyny, metale ciężkie).
Agrisil Extra jest biopreparatem heterofermentatywnym, zawierającym liczne szczepy bakterii kwasu mlekowego, które wytwarzają nie tylko kwas mlekowy, ale również kwas propylowy i propanol (związki glukoplastyczne). Preparat pośrednio hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych oraz form młodocianych pasożytów (działanie bioprewencyjne).
Odczyn kwaśny preparatu (pH 3,5) eliminuje patogeny ze środowiska oraz z przewodu pokarmowego zwierząt jednocześnie stymulując rozwój bakterii probiotycznych.
Preparat jest przyjazny dla środowiska i zwierząt w nim przebywających (kręgowców i bezkręgowców) dzięki wprowadzaniu równowagi biologicznej w ekosystemach.
Działanie preparatu: wspomaganie fermentacji kiszonki poprzez wytwarzanie kwasu mlekowego, propionowego i glikolu propylenowego (szybki spadek pH), optymalizacja kwasowości i stabilności tlenowej w zielonce i/ lub zakiszanej zielonej masie.
Zalety stosowania preparatu w hodowli zwierząt:
- stabilizacja tlenowa w czasie przechowywania kiszonki (warunki beztlenowe, poziom suchej masy)
- szybkie osiąganie właściwego poziomu pH (kwasowości)
- bardzo dobra smakowitość kiszonki (stabilizacja tlenowa)
- bakteriocyny, wytwarzane przez probiotyki zawarte w preparacie, hamują rozwój szkodliwych bakterii beztlenowych, pleśni (hamowanie powstawania mikotoksyn i ich neutralizcja)
- poprawa wartości żywieniowej włókna i skrobi w zakiszanym materiale paszowym
- obniżenie zawartości amoniaku w kiszonce (miara rozkładu białka w czasie konserwacji) i zielonce
Korzyści z zastosowania biopreparatu Agrisil Extra:
- poprawa dostępności energii (dla bakterii cellulilolitycznych) w żwaczu
- większa dostępność białka (dla mikroorganizmów i makroorganizmu przeżuwacza)
- większa produkcja mleka (wzrost wydajności)
- więcej białka i tłuszczu w mleku (poprawa jakości)
- większe pobranie smacznej kiszonki (wolnej od kwasu masłowego)
- zapewnia wysoki komfort i optymalne warunki zoohigieniczne (dobrostan)
- ogranicza wytwarzanie amoniaku z białka oraz resorbuje jego nadmiar w powietrzu
- redukuje poziom metanu, siarkowodoru, oraz amin biogennych w otoczeniu zwierząt
- stymuluje fermentację obornika i gnojowicy (wzrost jakości nawozów organicznych)
Stosowanie i dawkowanie:
A) KISZENIE
- kiszonki z traw, lucerny, koniczyny (surowce trudno zakiszające) = 0,8-1,0 litra na 1 tonę zakiszanej zielonej masy roślinnej (więcej białka w surowcu = więcej Agrisilu).
- kiszonki z kukurydzy = 0,5 litra na 1 tonę zakiszanej zielonej masy roślinnej.
B) KISZENIE + KONSERWACJA – w/w dawki należy zwiększyć o 50% (zastępuje konserwant)
C) ZIELONKI + PASZE TREŚCIWE: oprysk lub polewanie 0,5 litra/tonę (10% roztwór wodny, czyli 5 litrów roztworu roboczego na 1 tonę paszy).
Uwaga:
Agrisil Extra zaaplikować poprzez dozownik przy prasie zwijającej lub oprysk pryzmy.
Silos (balot) należy jak najszybciej przykryć szczelną folią, a materiał kiszonkarski dobrze ubić (eliminacja tlenu). Produkt bezpieczny dla operatora. Kiszonka ma przyjemny, naturalny zapach.
Kiszonka najlepsza jest do skarmiania po 2 miesiącach od jej zrobienia (właściwa fermentacja). Balot z kiszonką należy skarmić w dniu jego otwarcia! Preparat nie powoduje korozji sprzętu.
Termin ważności i sposób przechowywania:
Ważny przez min. 12 miesięcy od daty produkcji. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemnikach ułożonych na paletach.