Agrisil Extra a 20 L

Dostępność: średnia ilość
Cena: 137,00 zł 137.00
ilość
-
+
szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: AGRIVET
Kod produktu: F6AD-159F0

Agrisil Extra

 

Naturalny zakiszacz oraz zakwaszacz  z probiotykami na bazie ekstraktów z roślin leczniczych (mieszanka paszowa uzupełniajaca)          

                      

Naturalna, wysokoenergetyczna i stabilna kiszonka

 

Metoda eliminacji patogenów poprzez wprowadzenie mikroflory probiotycznej

         

 

Do darmowej dostawy pozostało:

200 zł

Opis

Agrisil Extra

 

Naturalny zakiszacz oraz zakwaszacz  z probiotykami na bazie ekstraktów z roślin leczniczych (mieszanka paszowa uzupełniajaca)          

                      

Naturalna, wysokoenergetyczna i stabilna kiszonka

 

Metoda eliminacji patogenów poprzez wprowadzenie mikroflory probiotycznej

            

Agrisil Extra  jest naturalnym zakiszaczem, zakwaszaczem i konserwantem w płynie (mieszanka paszowa uzupełniająca), przeznaczonym  do zakiszania i konserwacji naturalnych surowców roślinnych (trawy, lucerna, kukurydza) produkowany na bazie melasy z trzciny cukrowej oraz mikroorganizmów probiotycznych.

Agrisil Extra  zawiera probiotyki (biologicznie aktywne mikroorganizmy m.in. bakterie kwasu mlekowego m.in. Lactobacillus Buchneri, drożdże), kwasy organiczne (kwas mlekowy), przeciwutleniacze oraz naturalne składniki mineralne i wyciągi roślinne (m.in. rozmaryn, prawoślaz, krwawnik, brzoza, nawłoć, anyż) o działaniu: immunostymulacyjnym, hepatoprotekcyjnym, antyoksydacyjnym, antystresowym, oraz detoksykacyjnym (toksyny bakteryjne, miko- toksyny, metale ciężkie).

Agrisil Extra jest biopreparatem heterofermentatywnym, zawierającym liczne szczepy bakterii kwasu mlekowego, które wytwarzają nie tylko kwas mlekowy, ale również kwas propylowy i propanol (związki glukoplastyczne). Preparat pośrednio hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych oraz form młodocianych pasożytów (działanie bioprewencyjne).

Odczyn kwaśny preparatu (pH 3,5) eliminuje patogeny ze środowiska oraz z przewodu pokarmowego zwierząt jednocześnie stymulując rozwój bakterii probiotycznych.

Preparat jest przyjazny dla środowiska i zwierząt w nim przebywających (kręgowców i bezkręgowców) dzięki wprowadzaniu równowagi biologicznej w ekosystemach. 

 



Działanie preparatu: wspomaganie fermentacji kiszonki poprzez wytwarzanie kwasu mlekowego, propionowego i glikolu propylenowego (szybki spadek pH), optymalizacja kwasowości i stabilności tlenowej w zielonce i/ lub zakiszanej zielonej masie.


   
Zalety stosowania preparatu w hodowli zwierząt:

- stabilizacja tlenowa w czasie przechowywania kiszonki (warunki beztlenowe, poziom suchej masy)

- szybkie osiąganie właściwego poziomu pH (kwasowości)

- bardzo dobra smakowitość kiszonki (stabilizacja tlenowa)

- bakteriocyny, wytwarzane przez probiotyki zawarte w preparacie, hamują rozwój szkodliwych bakterii beztlenowych, pleśni (hamowanie powstawania mikotoksyn i ich neutralizcja)

- poprawa wartości żywieniowej włókna i skrobi w zakiszanym materiale paszowym

- obniżenie zawartości amoniaku w kiszonce (miara rozkładu białka w czasie konserwacji) i zielonce

 

 

Korzyści z zastosowania biopreparatu Agrisil Extra:

- poprawa dostępności energii (dla bakterii cellulilolitycznych) w żwaczu

- większa dostępność białka (dla mikroorganizmów i makroorganizmu przeżuwacza)

- większa produkcja mleka (wzrost wydajności)

- więcej białka i tłuszczu w mleku (poprawa jakości)

- większe pobranie smacznej kiszonki (wolnej od kwasu masłowego)
- zapewnia wysoki komfort i optymalne warunki zoohigieniczne (dobrostan)
- ogranicza wytwarzanie  amoniaku z białka oraz resorbuje jego nadmiar w powietrzu
- redukuje poziom metanu, siarkowodoru, oraz amin biogennych w otoczeniu zwierząt
- stymuluje fermentację obornika i gnojowicy (wzrost jakości nawozów organicznych)

 

Stosowanie i dawkowanie:

A) KISZENIE

- kiszonki z traw, lucerny, koniczyny (surowce trudno zakiszające) = 0,8-1,0 litra na 1 tonę  zakiszanej zielonej masy roślinnej (więcej białka w surowcu = więcej Agrisilu).

- kiszonki z kukurydzy = 0,5 litra na 1 tonę zakiszanej zielonej masy roślinnej.

B) KISZENIE + KONSERWACJA – w/w dawki należy zwiększyć o 50% (zastępuje konserwant)

C) ZIELONKI + PASZE TREŚCIWE: oprysk lub polewanie 0,5 litra/tonę (10% roztwór wodny, czyli 5 litrów roztworu roboczego na 1 tonę paszy).

 

 

Uwaga:

Agrisil Extra zaaplikować poprzez dozownik przy prasie zwijającej lub oprysk pryzmy.

Silos (balot) należy jak najszybciej przykryć szczelną folią, a materiał kiszonkarski dobrze ubić (eliminacja tlenu). Produkt bezpieczny dla operatora. Kiszonka ma przyjemny, naturalny zapach.

Kiszonka najlepsza jest do skarmiania po 2 miesiącach od jej zrobienia (właściwa fermentacja). Balot z kiszonką należy skarmić w dniu jego otwarcia! Preparat nie powoduje korozji sprzętu.


Termin ważności i sposób przechowywania:

Ważny przez min. 12 miesięcy od daty produkcji. Przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemnikach ułożonych na paletach.

Opinie o produkcie (0)

Poleć znajomemu

do góry
Facebook
Pies i kot
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl